Norges Unge Katolikker

TRO     -     FELLESSKAP     -     HANDLING                                                             

Felleskap, åndelighet og historisk påfyll

I vinterferien reiste den vietnamesiske gruppen til Krakow – en gammel og gråbrun by med en lang historie, nydelige parker og imponerende bygninger. De ble møtt av mange snille polakker og har sett Mariakirken i Krakow, Svarte Madonna i Czestochowa og et uforglemmelig sted med en skikkelig rørende historie – Auschwitz-Birkenau. De vietnamesiske ungdommene ville dele sine opplevelser og innerste tanker med oss. Du er hjertelig velkommen til å lese denne teksten.

«8 spente ungdommer og 4 voksne inklusive kateketer reiste til Krakow på en etterlengtet pilegrimstur. Vi er vietnamesiske ungdommer som har gått vietnamesisk katekese sammen siden førskolen, og som nå er blitt konfirmanter.

Etter å få sett mest mulig av det vi hadde planlagt å se i senter av byen, dro vi like etter å ha kommet frem til Mariakirken i Krakow. Gjennom den mørke stemningen skinte det frem utrolige farger og vi fikk se en flott utsmykket kirke. Vi gikk også på heldagstur til byen Czestochowa for å besøke utrolig majestetiske kirken med den Svarte Madonna.  Alle i følget valgte frivillig å gå i knegang mens vi ba, slik fikk vi også muligheten til å komme nærmere Maria-ikonet. Flere ganger deltok vi i messer som alle var på polsk. Da var det vanskelig å skjønne liturgien og noe annet enn «Amen» og «Halleluja». Men felleskapet og åndeligheten kunne vi dele med andre troende. Overalt hvor vi gikk kunne vi se pave Johannes Paulus II avbildet.

Vi hadde etter ønske en meningsfull og hel dag på Auschwitz-Birkenau. Anført av en søt og dyktig svensk guide, ble vi fortalt om menneskelig grusomheter som satte spor. Vi ble overrasket over omfanget av eiendeler som var blitt bevart, og historiene gjorde oss svært triste. Da vi kom frem til gasskamrene valgte vi å stanse opp og be for de avdøde.

I tillegg fikk vi mulighet til mye annet gøy også: spa-kveld, segway-tour og shopping. Å se byen med segway var utrolig gøy og lærerikt, og vi fikk se byen etter flere knall og fall.

Vel tilbake kan vi minnes om en tur som har gitt oss felleskap, åndelighet og historisk påfyll. Vi er veldig glad for at våre kateketer og foreldre har gitt oss mulighet til å reise slik sammen. Takk for en spennende og lærerik tur! Vi forventer på den neste valfart tur. »


16 mars 2017

Bunnpanel