Norges Unge Katolikker

TRO     -     FELLESSKAP     -     HANDLING                                                             

Kristiansand Unge Voksne på tur til Hylland munkelyd

Helgen 21-23 april reiste NUKs unge vokse gruppe fra St. Ansgar menighet i Kristiansand på Pilegrimstur for å besøke Trapistmunkene i Hylland munkelyd, ved Hovin i Telemark.

Hylland munkelyd er et lite munkefellesskap hvor det bor tre cisterciensermunker.  

Klosteret har kirke, stue for måltider, sovehytter og et lite gjestehus, alt i håndlaft bygd opp av munkene selv og folk som har gjestet stedet. Her lever de ut sitt kall som eneboere i stor grad av selvforsørgelse uten tilgang til telefon og strøm.

Etter å ha blitt inspirert av vår sogneprest p. Frode Eikenes fortelling om munkelyden planla vi turen og tok kontakt  ved å sende munkene et brev. Det skulle bli en annerledes opplevelse en de faste møtene gruppa vår har to ganger månedlig og en gyllen anledning til å bli bedre kjent med hverandre. 

Godt utstyrt med proviant, sangbøker og nødvendig utstyr tok vi ut på tur fra Kristiansand. Etter et kort stopp for å avhente nøkkel hos p. Ragnar i Porsgrunn og middag på et av byens spisesteder gikk turen videre til Rjukan der vi ankom St. Johannes kapell sent fredag kveld.  Vi var så heldige å få låne menighetssalen i det katolske kapellet på Rjukan til overnatting.

Tidlig lørdag morgen la vi ut på den timeslange kjøreturen til Hylland i nydelig vårsol gjennom naturskjønne omgivelser.  Utsikten fra toppen av dalføret over Tinnsjø og den bratte veien ned til munkelyden kan nærmest ta pusten fra en hver.  Vel fremme ved porten påskrevet ”Fred med deim som tred inn” var det lett å forstå hvilke utfordringer munkene har når de daglig går den bratte vegen etter posten, til og med vinterstid. Inne på gårdstunet ble vi ønsket velkommen av munk Miikael som bød oss inn på varm te i den koselige laftestua, Ikke lenge etter slo kirkeklokkene for angelus og munk Robert kom for å hilse. 

Vi fikk høre munkene fortelle interessante historier fra deres liv som eneboere i munkelyden og hvilken påvirkningskraft bønnene deres har hatt på andre menneskers liv. Spesielt betydningsfullt var det å høre munk Miikaels vitnesbyrd om hans kall til klosterlivet og motivasjonen han hadde funnet for å tilslutte seg den lille kommuniteten på Hylland. 

Munkene får besøk fra fjern og nær i sommerhalvåret og denne dagen var intet unntak. En liten gruppe St. Josefhsøstre med følge meldte også sin ankomst og tilsluttet seg vår sammenkomst i stua. Likevel var det første gangen på flere år munkene hadde besøk av ungdommer som kom for å oppleve stedet, noe de viste å verdsette. 

Etter en innholdsrik omvisning ute på gårdsområdet og inne i munkenes egen lille kirke hvor munk Miikael forklarte betydningen av kirkeromsutsmykkingen og bildene på veggene kom vi til dagens høydepunkt, feiringen av den hellige messe etter østlig ritus og mottakelse av Kristi legeme og blod. 

Tiden gikk så alt for fort. Det var med tungt hjerte vi like etter messen måtte ta farvel med munkene og munkelyden vel vitende om at vi hadde besøkt noen med en helt spesiell nærhet til vår Herre.


28 april 2017

Bunnpanel