“Jubilate” Nominert til årest Visueltpris 2024

Husker du Lovsangshelgen i Stavanger, som vi arrangerte i fjor i november? Det var en stor suksess som ga mersmak for flere!

Sean Vincent Huertas (29 år, tidligere ansatt hos NUK og aktiv frivillig) tok oppdraget i å lage en visuell identitet for helgen, som en del av promoteringen. 24. april 2024 kom den store nyheten om at Jubilate var nominert (under kategorien Grafisk Design) til årets Visueltpris.

skjermbilde fra grafill.no

 

Veldig spennende at et katolsk design har fått slik oppmerksomhet, og da er gøy å høre fra designeren selv.

 

Kan du introdusere designet for Jubilate?

For kontekst, Jubilate var en lovsangshelg der vi inviterte til musikkkurs, lovsang og andakt, i Stavanger på St. Svitun. Hensikten for seminaret var å gi NUKs musikkinteresserte en arena for kompetanse overføring, samhold og være med likesinnede, der høydepunktene er å synge i sakramentsandakent og høymessen. Så rett å slett en helg der Adoremus eksperter, Taizé entusiaster, gregorianske korister, lovsangsledere og alt i mellom kunne kose seg i bønn og musikken.

I overflaten er Jubilate et designprosjekt som setter stiliserte varianter av sakramentet i monstransen. Andakter er der vi oftest hører folket synge og er krysspunktet av moderne og tradisjonell lovsang. Designet drar også stor inpirasjon fra disse to endepunktene. Den rigide som gir et stramt rammeverk og føringer i totalbildet, spesifikt funnet i oppsettet til logoen, fargene tatt rett fra liturgien og Maria. Mot den moderne, der bruken av designelementene som font og fargekombinasjoner lener seg mer mot det lekene og dynamiske. Så i dybden og detaljene er dette et designprosjekt med mange gullkorn.

 

Hvorfor sendte du inn arbeidet ditt til Visueltprisen/Grafill?

Kort sagt så syntes jeg at designet i seg selv var fint og tenkte at det var verdt et forsøk. I retrospekt har det blitt til å vise at katolsk design også finnes, og hvor relevant det faktisk er nå til dags.

    

Hva tenker du om at et design for Norges Unge Katolikker får slik oppmerksomhet?

Kan jeg bare si at det fortsatt litt for sykt for meg at Jubilate fikk en design nominasjon. Husker at jeg satt minutter før fristen og “prøvde” å pakke det inn fint, men endte opp med å sende inn fragmenterte filer og tekst som kun kan forsvares med at det var 23:58. Eksamensstress? Ja. Visse ting forandrer seg aldri. Jeg kjenner at dette ikke bare er en seier for meg men en større seier for katolikker som driver med noe kreativt. Det å kunne representere den nisjen i den universale Kirken er noe jeg sitter med i dag. For tenk at noe så erkekatolskt som sakramentsandakt får denne type oppmerksomhet, og det på en sekulær prisutdeling som Visueltprisen. Vilt. Jesus gjør hva Jesus gjør best sí. Synes det er viktig med representasjon i slike settinger og jeg er veldig stolt av at bidraget handler om den ene og sanne tro. Selv er dette temaet om design og tro er ganske paradoksalt i det katolske miljøet. Kunst er nok det nærmeste man kommer faget, men hva med design? Det må det være plass til.

 

Designspråket mitt har utviklet seg fra å kun lage fine og “aesthetic” prosjekter, som senere modnet til mitt vitnesbyrd av troen. I tider der jeg sitter litt fast med et prosjekt, eller mangler inspirasjon, så mye som det lar seg gjøre gir jeg spillerom til Den Hellige Ånd i mine prosesser. Jeg gjør det praktiske, og Den Hellige Ånd tar seg av resten. Dette er vel også en gjenspeiling av troslivet mitt utenfor design og det kreative. 

Pave St. Johanne Paul II skrev et brev til artister. Der oppmuntrer han oss artister, kreative og likesinnede å bruke de talenter vi har, å jobbe tett med skjønnhet, å være uredd når vi skaper. Det synes jeg vi burde være en del av, enten om det betyr å skape noe innenfor troens rammer, eller utenfor.

En stor gratulasjon er på sin plass for denne nominasjonen! Vinneren kåres 6. juni, og vi ønsker Sean og “Jubilate” lykke til.

Sean Vincent Huertas

Relevante nyheter

Juniorleir og Sommerleir for konfirmanter blir slått sammen til én leir

På grunn av mangel på leirsjef må vi dessverre flytte leiren til 12.07. - 19.07.2024. Planen vår er å slå sammen deltagere fra juniorleir og sommerleir for konfirmanter. Leiren vil bli kalt for juniorleir. Deltagerne fra begge leirene vil fortsatt være innenfor aldersgruppen for juniorleir som vi har tidligere satt. Det er for de som fyller 13 til og med året man fyller 15 (født 2009 – 2011). I... les mer »

Juniorleir Konfirmantleir Leir Ukategorisert